90 appartementen en parkeergarage te Leuven | Vanderstraeten
nl
nl

90 appartementen en parkeergarage te Leuven

Realisatie

90 appartementen en parkeergarage te Leuven

Nieuwbouw
Residentiële projecten
Openbaar
Oplevering: 
2016
Project budget: 
€12 500 000
Bouwheer: 
Dijledal
Architect: 
Poponcini & Lootens
Studiebureau technieken: 
D+A Consult
Studiebureau Stabiliteit : 
Studie 10 Ingenieursbureau
Burchtstraat - Glasblazerijstraat
3000
Leuven
Burchtstraat - Glasblazerijstraat
3000 Leuven

Op een terrein, omsloten door de Burchtstraat, Glasblazerijstraat en Valkerijgang bouwt de Sociale Huisvestingsmaatschappij Dijledal 90 appartementen.

De werken omvatten onder andere:

  • Beschoeiingswerken en bemalingswerken
  • Grondwerken
  • Funderingswerken
  • Ruwbouw werken
  • Dak- en gevelwerken
  • Riolering
  • Afwerking
  • Technieken
  • Omgevingsaanleg
  • Coördinatie

 

Beschrijving van het project:

De locatie van het project is in meerdere opzichten opmerkelijk: het bevindt zich aan het uiteinde van de nieuwe stadsontwikkeling rond de Vaartkom, het vormt een poort tot de stad aan de voet van de Keizersberg, het legt de link tussen de historische industriële site en bestaande woonblokken, het ligt tussen twee groene ruimten, het heeft een bijzondere veelhoekige vorm.
Deze plek vraagt een bijzonder gebouw met een sterke identiteit.

Het ontwerp kiest resoluut voor het architecturaal 'ensemble' waarbij de kracht van een monolitisch volume de dialoog aangaat met het bestaande industriële erfgoed. Het geheel blijft evenwel gelaagd door een gedifferentieerde volumewerking en een genuanceerde invulling afhankelijk van de zijde van het bouwblok; de Keizersberg ten noorden, de woonstraat (Glasblazerijstraat) aan de westzijde, en de toekomstige fietsersdoorgang aan de zijde van het nieuwe park.

Door het bouwvolume de onregelmatige rooilijn strikt te laten volgen, ontstaat een veelhoekig gebouw dat een geborgen binnenplein omsluit. Dit publieke plein vormt het hart van het project - de binnenzijde van de bolster.

De binnen- en buitenschil van het project reageren elk op hun eigen manier op de omliggende context. Aan de buitenzijde is de geleding van de gevel horizontaal en biedt panoramische zichten op de naasliggende groengebieden. De binnenschil heeft een meer intiem karakter met verticale gevelopeningen gericht op het binnenplein. De uitsnijdingen van het bouwvolume op het gelijkvloers onthullen deze dualiteit op een genuanceerde manier; het binnenplein wekt zo enige verwondering op.

 

Contacteer vrijblijvend onze: